The BUSINESS Games Experiment – prima editie

DSC03313

Construiește pentru tine, construiește pentru ceilalți!

Nu cred că există lume mai crudă decât lumea antreprenorilor… De ce? Îi ai pe antreprenorii mici și începători care, deși stau la pândă pentru a simula siguranța și încrederea în sine, profită de orice ocazie ca să obțină puțină finanțare și să dea lovitura, însă de cele mai multe ori eșuează. Apoi îi ai pe antreprenorii mari, cei care sunt de ceva vreme pe piață, care au avut timp să greșească pentru a ști acum cu ce se mănâncă capitalismul și îi mai ai pe antreprenorii care au deasupra capului plăcuța: „Work în progress.”. Aceștia sunt oamenii care produc suficient, vor mai mult dar nu le reușește încercarea de a obține monopol pe piață pentru că nu-și calculează neapărat corect pașii spre succes.

11253879_863019967098336_1050056704_nCam acestea au fost stratificările din boardgame-ul „Rețeaua Energetică” pe care l-am testat pe 22 mai 2015, la prima ediție de The BUSINESS Games, ținută la Caffe Tabiet. Deși nu așa stau lucrurile cu antreprenorii și studenții care au participat la joc și în viața reală. Dar să nu credeți că doar ne-am întâlnit, am pus jocul pe masă și gata! Nu, nu! Mai întâi ne-am cunoscut cu ajutorul simpaticelor Sticky Badges care au găzduit informații prețioase – numele, ocupația și un lucru care ne-ar plăcea nouă ca ceilalți să-l știe despre noi. Am jucat Bingo Uman pentru a ne împrieteni și mai bine și apoi am pus jocul pe masă și gata, i-am dat drumul! Să înceapă competiția!

Într-o atmosferă relaxantă de sfârșit de săptămână, Interaktiv University a decis să lanseze alături de APAR Biz, experimentul serilor cu business board games. Locația plăcută, oamenii frumoși.

Noi jucătorii, am primit vreo câțiva Electro drept capital de pornire și am început să licităm centrale energetice ca niște oameni experimentați. Problema era că niciunul dintre noi nu știa de fapt ce face. Câștigam la licitație câte o centrală pentru care mai apoi cumpăram resurse de pe piață. Am cumpărat orașe, ne-am amplasat în ele centralele și apoi am început să le alimentăm încasând bani. Puteai alege să stai deoparte, dar niciodată nu alegi să stai deoparte în lumea afacerilor! (Afli mai apoi că nu ai nimic de pierdut dacă faci un pas înapoi și analizezi). Mai pasezi câte-o ocazie pentru că aștepți alta, dar de cele mai multe ori trebuie să acționezi. În timp util! După filozofia asta au mers și cei care s-au extins îndeajuns de mult încât să-și formeze o rețea energetică mare prin care să dețină monopolul asupra unor regiuni importante ale Germaniei. Și-au asumat câteva riscuri, ce-i drept, dar nu despre asta e vorba? ”Fii omul potrivit, la locul potrivit, la timpul potrivit!”

După câteva ore de zâmbet și voie bună în care am ajuns să licităm și paharele de răcoritoare aduse de la bar am avut un câștigător! Am avut și învinși…sau nu, depinde cum vrei să privești situația! Eșecul e un pas înainte pe drumul succesului. Cea mai importantă experiență a fost aceea a deslușirii misterului împreună.

Vă amintiți când am zis că niciunul dintre noi nu știa ce face? Ei bine, nu am glumit. Am învățat împreună un joc, am învățat împreună să ne ascultăm, am învățat că este important să ne cunoaștem și să ne acceptăm pentru a putea înțelege mecanismele funcționării oricărui tip de relație, fie ea de afaceri sau nu. Fiindcă am învățat să relaționăm, am învățat să construim. Mai întâi, individual, pentru câștigul propriu, apoi colectiv pentru că  rezultatul final, în ciuda laurilor și aplauzelor pentru acel unic câștigător, a fost altul: o completă rețea energetică, puternică și susținută de competiție. Ne-am despărțit cu strângeri de mâini călduroase și cu zâmbete. Oamenii fac ei afaceri dar trebuie să mai și doarmă. Sau antreprenorii nu-și permit luxul somnului? Asta rămâne de văzut….mai sunt atâtea seri, atâtea jocuri și atâtea … dar atâtea idei!

DSCF3396

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *