Parlez vous… arabic?

Globalizarea îşi spune cuvântul: la momentul actual, este extrem de dificil să îţi găseşti un loc de muncă bine plătit dacă nu cunoşti cel puţin două limbi străine. Fie că aplici la o corporaţie sau la o firmă mai mică, este important să vorbeşti fluent şi să scrii “advanced” în limba care este orice altceva, dar nu maternă.

Un job bine plătit implică cunoaşterea unei limbi străine la mare căutare pe piaţa muncii precum:

  • suedeza
  • norvegiana
  • finlandeza
  • olandeza
  • chineza
  • japoneza
  • araba
  • greaca

Chiar dacă o să ţi se pară dificil la început, merită să încerci. O nouă limbă îţi va deschide accesul către o altă cultură, o altă lume şi, mai ales, alte cercuri profesionale şi nu numai.

Momentan, pe site-urile de job-uri se regăsesc multe oferte de muncă ce implică cunoaşterea limbilor: engleză, germană, italiană, franceza şi spaniola. Însă cunoaşterea acestor limbi nu va constitui în viitorul apropiat şi un criteriu de diferenţiere. Important este să cunoşti o limbă internatională, precum engleza, şi o limbă “aparte” precum una din cele menţionate mai sus.

Spre exemplu, japoneza implică o combinaţie de 4 alfabete şi multe caractere pe care trebuie să le ştii pe de rost, vei reuşi probabil să o înveţi în circa 2 ani, dacă iei şi contact cu japonezi şi cei din cultura lor. Cercul în care vei intra apoi va fi cu siguranţă unul select, întrucât nu foarte mulţi oameni reuşesc să înveţe această limbă în afara Japoniei.  Sugoi! (însemnând grozav în limba japoneză). Acum nu trebuie decât să înveţi în jur de 2000 de caractere (uzuale, căci ele sunt de fapt vreo 60 000). Prin urmare, să nu devenim nibui (*leneşi) şi să punem burta pe carte. Sau sub, fiecare cum ştie mai bine.

Având în vedere competiţia de pe piaţa muncii, cunoaşterea unei limbi străine rare constituie un avantaj substanţial. Nici nu mai trebuie menţionat faptul că veniturile diferă cu cât limba este mai greu accesibilă- spre exemplu, un vorbitor de limba norvegiană sau finlandeză, entry-level, poate câştiga între 500 şi 700 de euro, iar cu specializări tehnice  poate ajunge la un salariu de până la 1000 de euro (si chiar mai mult). Deja ţi-a stârnit interesul?

Noi îţi urăm menestyksestä! (*= succes în finlandeză)

Silvia Ciochina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *