Legenda lui Mos Nicolae

Legenda lui Mos Nicolae
Sfantul Nicolae a fost un personaj real, nascut in Orientul Mijlociu la nord de Bethlehem. El a trait in secolul al IV-lea si a fost cardinal de MYra (acum aflata pe teritoriul Turciei). A fost cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru oameni, in special pentru copii.

Se pare ca provenea dintr-o familie foarte bogata. Parintii sai au murit insa devreme si astfel el a mostenit intreaga avere, pe care a folosit-o in scopuri umanitare si pentru a ajuta cat mai multi oameni nevoiasi.

Legenda potrivit careia Mos Nicolae lasa cadouri in ghetute provine de la un ajutor oferit unui nevoias al vremii respective.

Legenda spune ca trei surori, fete sarmane, nu se puteau casatori din cauza situatie financiare dificile.
Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, a lasat noaptea, la usa casei lor, un saculet cu aur.
Situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat.

De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva, ii multumea lui Nicolae.

Ziua de 6 decembrie a fost aleasa pentru a-l celebra pe Sfantul Nicolae pentru ca aceea a fost ziua mortii sale. Asa ca oamenii au hotarat ca in acea zi sa celebreze binele pe care acesta l-a facut intreaga sa viata.

Ghetute Mos Nicolae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *