Experienta cinematic-interaktiva: Arkadia Shortfest 2015

11694758_910065069085783_1817948282767877589_nCartoane, culori, lipici, ochisori, pelicula inchipuita. Toate au fost puse in portbagaj, cheia invartita in contact si am pornit la drum. Impreuna cu trainerii nostri talentati, Floru Iancu si Sinziana Ghindea, am pornit catre singurul festival din Romania care are loc intr-o uzina: Arkadia Shortfest.

Cea de-a doua editie a festivalului nu ne-a dezamagit. Planning-ul era simplu. Stiam unde mergem. Stiam ca vor fi copii multi, stiam ca va fi veselie si voie buna. Stiam si nu prea daca va ploua. A plouat…Am inspectat putin locul de desfasurare al atelierelor inainte de a trece la actiune. Expozitii de fotografie, de pictura si sculptura si o sala de cinema fix in mijlocul uzinei, toate aceste pe fundalul de lumini si zgomote de sudura care nu au incetat o clipa inca de cand am pasit in hala mare. Da! Asa arata un spatiu autentic.

Ingrijorati de vremea extrem de schimbatoare am decis in prima instanta amplasarea meselor de atelier in interiorul uzinei, insa am vazut mai apoi ca ploaia sta si am iesit afara intr-un soare calduros. Ne-am dat repede seama ca acesta a venit odata cu echipa de rugby a orasului Baicoi care cuprindea princhidei de la 8 pana la 12 ani, dar si adolescenti in devenire de 13-14 ani. Toti erau frumos imbracati, in tricouri de un galben deschis. Sambata, echipa de rugby a orasului Baicoi s-a trezii de dimineata pentru a veni cu multa voie buna la atelierul Interaktiv University. Bine, stim ca au venit pentru cele doua personaje de poveste Ara si Kadi, emblema workshop-urilor de copii ale festivalului. Ele au fost create din nevoie de a incerca sa le explicam celor mici elementele de baza in realizarea unui film, fie el de scurtmetraj sau de lungmetraj: personajele+actiunea=povestea. Povestea o filmezi cu o echipa profesionista de actori de specialisti pentru ca filmul tau sa fie gata.

11709451_910062925752664_5218399389004389327_nFilmul Arkadiei a fost fiecare fotograma pe care cei mici au creat-o incercand sa reconstituiasca viata celor doua personaje Ara si Kadi. Si cui nu i-ar placea sa vada un asfel de film creativ? Am impartit gasca copiilor dornici sa lucreze interaktiv in grupe de cate 20 de princhidei si am inceput sa lipim animalute, sa desenam, sa colorom, sa decupam si sa lipim. Rezultatele se pot vedea aici.

Intre timp, cei care asteptau sa intre la atelier au putut viziona in uzina calupul de filme de animatie din proiectia speciala Next Kids. Sambata a fost o fost o zi plina. Toti cei mici au vrut sa fie creatori de noi lumi pentru personajele cu ale caror tablouri au plecat mai apoi foarte fericiti acasa. Echipei de rugby i s-au mai alaturat rand pe rand fetite curioase si pline de idei, care au dat un aer mai feminin viziunii generale despre viata si film. S-a folosit mult scipici si multe culori deschise, dar imi amintesc ca varful creionului colorat rosu era cel mai tocit dintre toate, iar cel roz lipsea cu desavarsire. Dupa 4 ore de atelier i-am felicitat pentru talentul si munca cu care au realizat tablourile creative si i-am invitat sa vina si duminica la alte doua ateliere tematice dedicate doar lor.

Duminica insa copiii din Baicoi merg la Biserica, iar noi sigur am inceput prea devreme pentru ei. Numarul celor prezenti a fost mai mic, dar nu mai lipsit de inventivitate.

Duminica, la atelierele de crearea felicitarilor si la cel de reciclare creativa am avut parte de compania unor fetite minunate care ne-au aratat ce inseamna sa iubesti animalutele. A trebuit sa facem pisicute, catelusi, bufnite, tigrisori si cate si mai cate vietati domestice sau salbatice, reinventand materia prima reciclabila cu care veniseram pregatiti. Am dat, impreuna cu ele si mereu sub atenta lor observatie, tot felul de forme unor aparent banale suluri de hartie igienica. Pisica supererou cu aripi sclipitoare a fost vedeta zilei!

Nu a trecut mult si, dupa ce trainerii nostri le-au aratat cum se realizeaza felicitarile si animalutele, cei mici au vrut sa impaturim zmeie colorate, sa facem barcute si flori din lalele si sa admiram impreuna utilitatea unor creatii care aduc bucurie si zambet… iar uneori si ploaie. Dar asta nu ne-a impiedicat sa continuam jocul! Cand incetam sa ne mai jucam incepem sa imbatranim, nu-iasa?

Sub fantana decorativa din curtea uzinei, Ara si Kadi, asteptau prichindeii sa se pozeze cu ei. Ceea ce s-a si intamplat! Arkadia a adus bucuria si frumusetea experientei autentice inclusiv prin gandul ei frumos catre copii. Caci copiii sunt cei care ingenuu aplica cele mai autentice si sincere sentimente unei astfel de manifestari. Ei sunt moneda de conversie a reusitei unei experiente -multumirea si zambetul de pe fata lor, chiar daca nu se pot converti in ceva tangibil, sunt de nepretuit.

11541991_910065802419043_4629818627442681460_n

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *