10 “pastile” motivaţionale

Atât din punct de vedere profesional, cât şi personal, motivaţia poate deveni destul de dificilă cu toate problemele cu care ne confrutăm şi permanentele schimbări care ne scot din zona noastră de confort. Iată câteva strategii care să îţi aducă succesul pe ambele planuri:

  1. Înconjoară-te de oameni pozitivi. Şi evită-i pe cei negativi şi energia lor nefastă.
  2. Antrenează-ţi mintea. Blochează gândurile negative, scenariile îngrozitoare care ar putea avea loc, şi înlocuieşte-le cu soluţii, rezultate pozitive, finaluri care să aducă zâmbete pe buze.
  3. Petrece mai mult timp alături de oameni optimişti, cu simţul umorului şi aceleaşi scopuri precum ale tale.
  4. Defineşte-ţi obiectivele. Dar păstrează o doză de flexibilitate. Tu eşti singurul care te poate trage la răspundere.
  5. Asumă-ţi responsabilitatea pentru propriile rezultate. Nu căuta să dai vina pe destin, divinitate, alţi oameni sau sistem- aşa vei avea întotdeauna scuze.
  6. Acţionează! Aşteptând momentul perfect, s-ar putea să ratezi oportunităţi reale.
  7. Învată din propriile eşecuri. Cele mai importante lecţii din viaţă provin din lucrurile pe care nu le-ai obţinut conform planului. Profită de momentele respective pentru a nu le repeta şi pentru a-ţi îmbunătăţi tactica.
  8. Renunţă cât poţi de mult la consumul media. Ştirile, filmele, talk-show-urile sunt surse de energie negativă care îţi pot afecta serios gândirea. Ascultă, în schimb, discursuri motivaţionale, citeşte o carte bună sau ascultă muzică relaxantă!
  9. Foloseşte cuvinte pozitive. Dacă vocabularul de zi cu zi este împânzit de cuvinte precum”urăsc”, “mă stresează”, “ e deplorabil”, “mă enervează”, atunci şi bagajul emoţional este la fel de afectat precum încărcătura cuvintelor. Pentru a păstra o atitudine pozitivă, foloseşte cuvinte mai puţin dure atunci când îţi exprimi emoţiile negative, şi foarte puternice atunci când le exprimi pe cele pozitive (“îmi place la nebunie”, “sunt topit”, “ ma copleşeşte”)
  10. Foloseşte culoare. Fie că eşti la birou, acasă sau din punct de vedere vestimentar, exprimă starea de spirit prin culoare. Efectul cromatic are o influenţă puternică asupra psihicului şi ne poate oferi un tonus benefic în funcţie de nevoi.

culese de Silvia Ciochina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *